Изненадващо прост навик може да спаси живота и здравето ни

18:30, 06 апр 18 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всеизвестно е, че въздържанието от цигари и алкохол, физическата активност и здравословното хранене са ключови за дълголетие. По-необичайни промени в начина на живот обаче също могат да допринесат за удължаването му. Колкото и странно да звучи за дълъг живот може да помогне нещо толкова просто като затварянето на вратата на кухнята след вечеря, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско изследване.

Според публикация в "Харвард хелт пъблишинг" вечерното затваряне на пътя към кухнята увеличава шансовете за дълголетие. Храненето и употребата на алкохол в часовете непосредствено преди лягане в дългосрочен аспект могат да повлияят неблагоприятно върху здравето, съобщава БТА. 

Поради тази причина експертите препоръчват да се вечеря по-рано и достъпът до хранителни и питейни изкушения да се ограничава чрез затваряне на кухненската врата. Късното похапване освен това повишава нивата на стресовия хормон кортизол, което може да доведе до редица хронични заболявания. 

Проучването е поредното в подкрепа на т.нар. "вечерни пости" - времето между вечерята и закуската, през което въздържанието от храна и напитки се свързва с предпазване от болести и дълголетие. Препоръката на експертите е да се спазва 11-часово "постене" между вечерята в 20 часа и закуската в 7 часа. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама