НС иска информация за състоянието на топлофикациите от енергийния министър

13:00, 05 апр 18 / Политика 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народните представители приеха с пълно единодушие решение, с което възложиха на министъра на енергетика Теменужка Петкова до 1 октомври да представи подробна информация за техническото състояние и експлоатационната годност на топлофикациите в страната. Това ще съвпадне с началото на новия отоплителен сезон, предаде БНР. 

Решението беше предложено от БСП, които инициираха разискване за политиката на държавата в областта на топлоподаването. Социалистът Любомир Бонев се позова на случаите на аварии в топлофикация "Перник" и незадоволителната защита на потребителите на топлоенергията. 

"Защитата на потребителите обаче е ограничена и няма кой да удовлетворява техните искания. Известно е, че в страната инвестициите в топлопреносната мрежа, ако въобще има такива, са минимални, а ремонтите се правят на парче. Основен ремонт на мрежата не е правен с години. Хората ще продължават да студуват, ако министерството не вземе мерки и не принуди собствениците на дружествата да инвестират в мрежите", заяви Бонев.

Министърът на енергетиката припомни по време на дебатите, че от 12 топлофикационни дружества в страната 11 са частни, а само едно е собственост на община. Тези дружества преценяват каква да е инвестиционната им програма, посочи Петкова. 

"За периода от 2013 до 2017 година по националния план за инвестиции от 12 топлофикационни дружества, 11 са се възползвали от този механизъм и средствата, които са инвестирани са в размер на 67 милиона лева. По всички тези проекти са отчетени извършени инвестиции, срещу които пък са получили безплатни квоти за над три милиона", съобщи тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама