Държавата не трябваше да се меси в сделката за ЧЕЗ, смята експерт

11:40, 05 апр 18 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавата не трябваше да се меси в сделката за ЧЕЗ от гледна точка на това да вземе дял, смята енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Пред БНР той изказа мнение, че това е било кризисен ход, за да се свали общественото напрежение.

„Рискът беше, че държавата може би иска да влезе в ЧЕЗ, за да осигури „параван“ на някой частен инвеститор, който да придобие основния дял от компанията. Както се вижда – било е кризисен пиар“, заяви Владимиров.

Според него промените в Закона за енергетиката, които дават повече правомощия на КЕВР, са много добра стъпка, която е абсолютно необходима за либерализацията на енергийния пазар.

„Не мисля, че промените ще направят КЕВР суперрегулатор, който да може да се меси в сделки – не е това целта им. …КЕВР ще бъде все още много зависим от прокуратурата и от МВР, за да може разследването да бъде ефективно, но е добра стъпка. Нали не очаквате в КЕВР да започнат да работят агенти и разследващи? Важното е регулаторът да може да започва такива процедури, а от там нататък съдебната система ще трябва да си свърши работата, ако се установи измама или манипулация с цените на тока и т.н. КЕВР години наред беше държан в ситуация с вързани ръце, поставен пред свършен факт. През последните 2 години за първи път виждаме активен КЕВР, който реално регулира пазара“, отбеляза той.

Относно прогнозата на Министерството на финансите за поскъпване на транспортните горива с 5%, Владимиров коментира: "5% ръст на горивата в условия на международен скок на цените на суровия петрол е нещо напълно нормално. Държавата няма как да се меси в това. Тя може да се меси, като осигури повече конкуренция на пазара – нещо, което не прави през годините. Не мисля, че означава драстичен скок на цените. Икономиката расте с темпове от 3,5 до 4%, което води със себе си инфлация в порядъка на около 2% – почти незабележима – и тя е концентрирана предимно в сектор "Услуги", а не в основните неенергийни стоки".

„Не трябва да се търси някаква конспирация. Цените на суровия петрол на международните пазари нараснаха в последните месеци. Потреблението в света нараства, така е и в България. Един от водещите фактори за нарастването на цените на горивата в страната през последните няколко години е не само липсата на конкуренция, но и устойчивия ръст на потреблението. Данните за 2016 г. показват ръст от 4,6%. Общо от 2014 г. насам потреблението на суров петрол е нараснал от 80 000 на 96 000 барела дневно“, добави той

През последната година суровият петрол е поскъпнал от около 50 долара за барел до 58-62 долара през последните няколко месеца, констатира Владимиров и добави своето мнение: „В следващите месеци цената може да тръгне надолу, но не мисля, че вече може да говорим за нивата, които бяха през 2015 г. – около 30-40 долара. Вероятно цената ще остане устойчиво между 55-60 долара в следващите месеци".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама