Алекс Айкън: Огромната част от фалшивите новини има ограничен ефект

19:57, 03 апр 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Според мен се нуждаем от нова заявка за стойността на либералните демокрации, в които живеем. И тук не ви говоря за това кой е премиер на Великобритания и дали има нова Студена война. Това, което трябва да направим в Европа и отвъд Атлантика, е да кажем ясно, че нашите демокрации имат стойност, че споделяме ценности, върху които се градят нашите общества. В същото време трябва да сме наясно с факта, че определен тип информация тече към нас – от определени държави към Европа, за да подкопае нашите ценности. Това коментира в интервю за bTV Алекс Айкън, който отговаря за публичните комуникации на британското правителство.  

Айкън посочи, че наблюдават много внимателно пропагандата, която излъчват канали като RT, „Спутник“, и реките от фалшива информация, която се създава във фабриките за тролове. Но огромната част от тази информация има ограничен ефект. Във Великобритания, Германия и Франция хората вече разбират това.

Ясно е, че ако живеете в Прибалтийските държави или в България, сте в ситуация, в която определено количество информация може да повлияе на публичните дебати. И тук идва въпросът за възможността за разпознаване и реакция срещу тези информации. Това може да се случи главно чрез образование – още от детска възраст в училище. Когато такива информации се появяват, правителствените комуникационни служби трябва да са готови да реагират, за да защитят ценностите на демократичната система, аргументира позицията си британеца.

Повече вижте в линка