Да оставим на мира БНТ

Аз съм разтревожена, че след като 6 години в новините и предаванията на БНТ 2 отваряхме нов информационен прозорец към живота и проблемите на хората в регионите, сега този канал рязко ще се трансформира в културно-образователен, без широко обсъждане и проучване на нагласите на аудиторията. Опасявам се, че зрителите ще бъдат лишени от журналистическия поглед към неполитическите вълнения на отделните хора, ще се закрие един информационен източник. В Европа се обръща огромно внимание на регионалната тематика – почти всички обществени европейски телевизии имат регионални канали. Не зная къде ще отиде тази тематика, която ние развивахме. Тя просто ще изчезне - т.е. голяма група хора ще бъде лишена от възможността да вижда своите проблеми и да говори за тях в обществената медия.

Навремето ми се наложи да правя един тъжен филм за закриването на “Ефир 2”, сега дори и филм няма да има. 

 

Това са думи на Екатерина Генова, настоящ директор на БНТ2, казани в скучно интервю за “24 часа”. От онези, които се правят, за да може интервюираният накрая да каже точно това, което му е важно.

И така, не само заради това интервю, из столицата упорито се носи мълвата, че ръководството на националната телевизия едва ли не ще закрие канала и ще остави на улицата десетки тв труженици.

Мастити (и не толкова) медийни експерти (и не толкова) споделят в блогове и сайтове мнения, проявяват загриженост за регионалния канал. Така, както го правеха за “Денят започва с култура” - предаване, което дори не гледат.

Да се говори за телевизия (особено обществена) у нас е национален спорт. В това и в бистренето на политиката сме по-добри отколкото на футбол или волейбол. 

Новите сезони на предаванията по частните телевизии започнаха. А както се оказа - новите сезони са добре забравени стари. Затова какво по-хубаво от възможността обществото да чеше езиците си с обществената телевизия. Тази, която има обществени функции, но никой не може да дефинира какви са те.

Пък и БНТ дава поводи - регионалният канал ще стане културен (о, ужас!), падат някакви предавания (олеле!), ще се лишим от нещо с претенции за фундаментален тв продукт... 

А нима всички забравиха, че още в концепцията на настоящия генерален директор Константин Каменаров, промяната на формата на БНТ 2 бе обещана? Преди повече от половин година! Къде спаха всички притеснени за регионалността, воглаве с Генова? Лошо ли е т.нар. регионален канал да се трансформира в нещо позитивно и образователно? Пък защо не и да започне да се гледа не само от роднините и приятелите на работещите в него...

Ами регионалните теми - само от БНТ2 ли се покриват? “По света и у нас” спи ли?

Дайте да не се лъжем - НИКОЙ НЕ ГЛЕДА БНТ2! С големи букви трябва да се пише винаги, защото това е факт, който явно не е видим за работещите на “Сан Стефано” 29. Да погледнем реалността в очите още веднъж - МАЛКО СА ТЕЗИ, КОИТО ГЛЕДАТ БНТ КАТО ЦЯЛО! 

Това са двата надписа, които трябва да се сменят на електронното табло на входа на телевизията. Вместо програмата на БНТ, това трябва да виждат тружениците, когато пристъпват в офисите си. Трябва да спрат да живеят във времената на Батето и Хачо и да се събудят поне една сутрин в 2018-а.

Ако БНТ беше болница - никой нямаше да иска да лекува детето си там. При остарялата техника и при персонал, който работи предимно в съседните капанчета.

Публична тайна е, че Българската национална телевизия е застинала назад във времето и всеки опит да се направи промяна води до малки революции на “Сан Стефано” 29. Търсят се връзки, познати-политици и т.н. И всичко с една цел - да се запази статуквото. Заплатката. Или да се храни егото на някой, който след неистово драпане се е докопал да стане водещ.

В интернет надават вопли - спира “Светът е 7”, спира “Плюс това”… А статистически - колко процента от зрителите изобщо знаят кога се излъчват тези предавания и кой ги води? А какво да кажем за “Шоуто на Канала”, което не само не е забавно; не само не е телевизионен театър - то е телевизионно читалище…

Апропо, БНТ не е обявила публично каква е новата им програмна схема и няма официална информация какво остава и какво - не. Но за да има такова говорене - явно има теч на информация.

Каменаров и компания трябва да се справят с този фундаментален проблем в Телевизията-майка. Никоя частна телевизия няма да позволи на служителите си да изнасят информация и да обсъждат подробности за програмата и цялостната политика на телевизията, както се случва в БНТ. 

Водещи и редактори пишат един срещу друг в социалната мрежа, всеки дава мнение за всичко. А могат във всеки един момент да се обадят на бившата си шефка Вяра Анкова, която да им разкаже позволява ли се нещо подобно в Нова, например.

Затова е време да оставим на мира БНТ. Но не на Мира Добрева.

Трябва да спре публичният линч за нещо, което дори още не се е случило. Което не е ясно дали ще се случи. Трябва да спре публичният линч в угода на някого. На статуквото.

Добро или лошо - новото ръководство има право да взима решения и да води политиката на телевизията така, както сметне за добре. А ние, зрителите, даваме оценката си с дистанционното. Всъщност тук е разковничето, което всички познавачи на обществените функции на БНТ пропускат - за да ги изпълнява, на първо място Телевизията-майка трябва да е гледана от обществото.

Ако Константин Каменаров не успее да подобри продукта, който плащаме с данъците си - нека тогава обсъждаме какво (не) се случва. 

Към днешна дата не можем да сме сигурни има ли цензура, лош ли е Кошлуков, има ли саморазправа с титани на телевизионното творчество. Но можем да сме сигурни в едно - рейтингите на БНТ са близо до статистическата грешка. И трябва промяна. Голяма промяна.