Храни за дълголетие

20:40, 23 мар 18 / Любопитно 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Многогодишни научни изследвания доказват, че продължителността на живота зависи от биологичните особености и от различни фактори, сред които храненето заема водеща позиция.

Според лекарите, при благоприятни условия на живот човек спокойно да достигне 100 или дори 120 години. Средната продължителност на живота в различните части на света е различна, но несъмнено зависи от начина на хранене на местното население.

В основата на процеса на стареене са явления като общо забавяне на обмяната на веществата, развитие на атрофия на клетките, тъканите и органите в тялото. Например, специализираните клетки, които изпълняват многообразни функции в организма, се заменят от нефункционални съединителни клетки, губещи способността си за самообновление. Лекарите обясняват, че процесът на стареене започва дълго преди настъпването на старостта и постепенно води до понижение на адаптивните ни възможности. Темповете на стареене са различни при всекиго, но и различните органи също остаряват по специфичен начин. Така сърцето на човек на 40 години може да „изглежда” като на 50-годишен, а органите на храносмилателната система – на 55 и повече. Най-бързо остаряват ендокринната система, мозъкът и кръвоносните съдове, а също и клетките и тъканите на храносмилателната система.

Установено е, че с напредване на възрастта отслабва работата на жлезите с вътрешна секреция и се натрупва излишък от холестерол. Всичко това води до артеросклероза на кръвоносните съдове. Резултатът е намаляване на притока на кръв към органите и тъканите, което причинява недостатък на кислород в тях. Същевременно кръвният поток се забавя, създават се условия за съсирване и образуване на тромби и запушване на жизненоважни кръвоносни съдове.

Пораженията, които годините нанасят върху храносмилателната система, включват изтъняване на лигавицата на стомаха и червата, намалена активност на задстомашната жлеза и черния дроб. Намалява образуването и отделянето на стомашни сокове, а киселинността на стомаха се понижава, като може да се стигне и до пълното й изчезване (т.нар. нулева киселинност), което от своя страна увеличава риска от рак на стомаха. Забавя се функцията на червата, което причинява упорит запек. Понижава се образуването и концентрацията на панкреасни ензими. Всичко това води до влошено храносмилане и нарушения в усвояването на храната. Лекарите отбелязват, че процесите на стареене се ускоряват при хора, които не се движат достатъчно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама