Бас Лансдорп: Отиваме до Марс, за да останем там. Обратен път няма

16:40, 23 мар 18 / Любопитно 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще стъпи ли човешки крак на Марс и могат ли хората да останат там. Бас Лансдорп е в България, за да разкаже за своя проект "Марс 1" - проектът, който иска да засели на Червената планета хора, за да я колонизират. "Mars One" е най-мащабната частна инициатива за заселване на Марс, а Лансдорп бе поканен да изнесе у нас лекция "Следваща цел: Марс".

"България е интересна държава и съм тук, защото търсим място, където да направим следващият кръг от набиране на кандидати, които да искат да ходят на Марс. Има доста пространство да правим вълнуващи неща. Кой знае, в България може да има повече за правене, освен да изнасям лекция за проекта "Марс 1", признава Лансдорп пред БНР.

"В момента няма нито един българин в листата от хилядите кандидати. Но няма и хора от Холандия. Аз съм от Холандия, проектът "Марс 1" е холандска инициатива, но...  няма холандци. Търсим хора с най-добрите отборни умения. И поради тази причина не гледаме държавите, от които идват. А стотиците, които са в проекта, са най-добрите", допълва холандецът, мечтаещ за заселване на Марс.

"Марс 1" като мисия до Червената планета е малко по-различна от това, което предлагат космическите агенции. От хората в "Марс 1" се очаква да направят постоянно заселване, тоест еднопосочно пътуване.

"Завинаги на Марс до края на живота ти. Очакваме през 2032 г. да изпратим първите екипи. А след това и другите, през две години. И затова най-голямото предизвикателство не е това да притежаваш инженерни и медицински знания, те са разбираемо важни, но за оцеляването е нужно да притежаваш екипен дух и опит. Каквото и да се случи, нужно е екипът да остане заедно. За да оцелее. Това е основното, което търсим в нашите кандидати", обясни Лансдорп.  

Системите за пътуване до Марс - и кацането, и излитането, съществуват. Проблемът е, че никой няма технологиите да излети от Марс. Дори и на Земята 5% от изстрелването на ракетите се проваля. Затова стотици инженери тук се занимават с проверката на системите. Но на Марс няма стотици инженери, които да правят проверка, разказва още Бас Лансдорп.

"Имаме тренировки, но сме още на фаза подбор на кандидати. От първоначалните 200 000 регистрации до момента сме отсели 100 кандидатури. Ще съберем тези 100 кандидати и ще има дадем задачи, свързани с екипната работа. От тези 100 ще обособим между 3 и 6 отбора от по четирима души, които ще тренират за мисията. За тренировките разполагаме с около 10 години - да усвоят нужните медицински и инженерни умения, както и уменията да отглеждат собствена храна. Имаме достатъчно време, за да видим дали те наистина стават за пътуването до Марс", обяснява той.

Първата непилотирана мисия до Марс е планирана за 2022 година. За 2024 – комуникационен сателит. Изпращането на роувър е заложено за 2026 г., а на хардуера през 2029 г.. 

"Когато НАСА кацна на Луната беше 1968 г. и всички бяха убедени, че само след двайсет години - през 1988 г. хората ще отидат до Марс. Сега е 2018 г. и още няма такова нещо. Тоест, вече 50 години говорим за нещо, което би се случило след 20 години. А причината е, че става въпрос за обратната мисия към Земята. Тези агенции се придържат към плановете да има обратна мисия към Земята. Но това е практически невъзможно, няма да проработи", смята Бас Лансдорп.

"Космическите агенции трябва да планират връщащи мисии, защото като държава не може да изпратите своите граждани и да ги оставите там. Това за една частна инициатива не е проблем. Не забравяйте, че преди само 70 години, ако вашият съсед ви беше казал „Отивам в Ню Йорк“, тогава щяхте да си помислите, че той вече е продал дома си и е купил еднопосочен билет за презокеанския кораб. Само преди 70 години никой не си е помислял, че може да летиш до Ню Йорк и обратно. Тогава хората, отправяли се към Новия свят са били мигранти. А хората са забравили този факт, защото сега могат да летят докъдето си искат и да се върнат. Това отношение трябва да се промени отново по въпроса за Марс. Защото, ако ние ще ходим до Марс, ние отиваме там, за да останем там", изтъква Лансдорп.

Запитан наистина ли вярва, че хората изобщо някога ще стъпят на Марс, Бас Лансдорп отговаря:

"Може хиляди неща да се объркат. Но аз правя проекта "Марс 1", защото вярвам, че имаме шанс за успех. В противен случай нямаше да го правя. Абсолютно, 100% съм убеден, че човек ще стъпи на Марс през този век. И съм сигурен, че 500 години след това децата, които четат за 21 век, ще прочетат, че човек е стъпил на Марс. Но моята основна цел е да допринеса за поредната голяма крачка за човечеството".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама