Външните министри на Гърция и Македония: Има желание за решение на спора за името

14:40, 23 мар 18 / Свят 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трябва да намерим решение, което няма да унижи нито една от страните и ще отвори вратите към бъдещето. Това каза македонският министър на външните работи Никола Димитров по време на съвместната пресконференция с неговия гръцки колега Никос Кодзияс, предаде БГНЕС. 

Димитров определи като добри разговорите, свързани с различията около разрешаването на спора за името. "Ние имаме общ интерес да намерим решение на този дългогодишен проблем. Този въпрос продължава прекалено дълго. Опитваме се да създадем доверие и да отстраним предразсъдъците, които съществуват. От другата страна има желание за разговор и намиране на решение", каза Димитров и съобщи, че следващата седмица заедно с Кодзияс ще проведат среща във Виена с участието на международния посредник Матю Нимиц.

"Днес направихме крачки към разрешаване на проблемите, които ние не сме създали, а ги наследихме. Длъжни сме да ги разрешим и това ще помогне на приятелството между двата народа, на стабилността, сигурността на двете държави и целия регион", каза от своя страна Кодзияс. Той подчерта, че вярва в честните преговори, от които и двете страни в бъдеще ще спечелят, без да има победени и губещи. "Гърция иска компромис", каза още гръцкият дипломат №1. Очаквайте подробности.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама