Най-мистериозните природни явления на планетата

19:30, 23 мар 18 / Любопитно 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Земята не спира да ни удивлява със своето майсторство да сътворява причудливи форми, чудеса, които ни смайват и очароват. Ето някои от най-невероятните природни явления на планетата.

Преместването на камъни

Това геоложко явление се намира в сухото езеро Racetrack Playa в Долината на смъртта, Калифорния. Камъните се движат без каквато и да е намеса на хора или животни и оставят следи по набраздената с множество геометрични форми, вследствие на високите температури, земя.

И до днес този геоложки феномен продължава да удивлява учените.


Образуването на смерч

Смерчът се формира чрез преминаването на торнадо над водата. Често се среща в тропиците и в близост до Австралия, но също така и по крайбрежието на Европа, Британските острови, Средиземно море и др. За разлика от обичайното торнадо, смерчът трае само 15-30 минути, той е с по-малък диаметър и скорост на въртене.

Вълни-убийци

Тези гигантски вълни се издигат на височина 20-30 метра, има ги в океана и имат атипично поведение. Вълните убийци са невероятно опасни за корабите. След като вълната се удари в плавателния съд, корабът не може да устои на огромното налягане на водата.

Kalgasporу

Kalgasporу е образувание под формата на игли или пирамиди на наклонена повърхност и снежни полета в планините на тропиците и субтропиците. Те се появяват в условията на сух въздух и високото положение на слънцето. Обикновено иглите и пирамидите достигат размер до 6 метра, а на връх Еверест са намерени Kalgasporу с височина до 30 метра.

По време на слънчеви изригвания голямо количество частици биват изхвърлени в открития Космос. Когато попаднат в обхвата на магнитното поле на Земята, те се насочват към магнитния Северен полюс, където си взаимодействат с горните слоеве на атмосферата. Северното сияние е енергията, освобождавана при това взаимодействие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама