Борисов: Очертава се много тежка среща с Турция във Варна

11:24, 23 мар 18 / Политика 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Очертава се много тежка среща с ЕС-Турция във Варна защото отношенията са крайно влошени. Що се касае до българските граждани, това, което трябва да знаят е, че този диалог цели 3 млн. мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница. Българите помнят какво беше миналата година в Харманли, знаем какво би станало, ако толкова мигранти преминат границата, затова се надяваме да имаме споразумение с Турция", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Борисов е в белгийската столица за среща на лидерите на ЕС. 

За съжаление, в момента сме в бреме, много по-тежко от Студената война. По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии, два глобални играча, правила. Сега отношението на всички е толкова рязко, толкова твърдо, затова не съм оптимист за мирното развитие на света, заяви премиерът. 

На разговорите ръководителите на страните-членки на ЕС излязоха с обща позиция за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал в Солсбъри. Според тях е "много вероятно Русия да седи зад атаката със забранено вещество срещу бившия руски агент Сергей Скрипал". По този повод Борисов предупреди: "Очакваме в следващите седмици много бърза ескалация на напрежение. Много държави ще започнат да отзовават посланиците си", предупреди Борисов.

На въпроса дали българското правителство ще реагира той отговори: "Докато има "висока степен на вероятност, а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори". 

"Стъпихме на твърденията на Великобритания, на Тереза Мей в случая, цитирам дословно - висока степен на вероятност, че зад този "атентат" над Скрипал стои Руската федерация. ЕС и Великобритния са едно цяло и са неразривно свързвани. Очакваме следващите седмици доста бързи ескалации на напрежението. Казах на Мей своите позиции, припомних й времето, в което Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, съответно Тони Блеър се извини", каза още Борисов.

"Ще ми се с повече разум и отговорност да действаме. Няма по-лошо от войната", добави още премиерът.

Относно заловените гръцки войници в Турция, Борисов изрази тревогата си за случващото се в региона, защото става дума и за наши граници. "България се намира по средата - между Крим и Кипър. Намираме се на таков амясто, на което, каквото и да стане, ще бъдем потърпевши", коментира той.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама