Срещата на върха на ЕС ще предложи солидарност по случая "Скрипал", но без мерки срещу Русия

23:40, 22 мар 18 / Свят 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срещата на върха на ЕС ще предложи на Великобритания солидарност и практическа помощ в разследването на делото с отровения бивш руски агент Сергей Скрипал и изразява съболезнования на пострадалите. Това се казва в последния вариант на проекта на заявления за Русия, което лидери на ЕС би трябвало да утвърдят на работна вечеря. В него обаче няма никакви мерки против Руската федерация по делото Скрипал. 

"Срещата на върха най-категорично осъжда неотдавнашната атака в Солсбъри, изразява дълбоки съболезнования на всички, чийто живот бе подложен на риск и предлага помощ в разследването на инцидента", се казва в документа. С проекта разполага руската агенция ТАСС, предава БГНЕС. 

"Срещата на върха на ЕС извънредно сериозно приема оценката на правителството на Обединеното кралство, че отговорността (за този инцидент) с голяма вероятност носи Руската федерация. Страните от ЕС се договарят да координират своите действия за възможните последици в светлината на отговора, който ще дадат руските власти", се казва в документа. 

По-рано в четвъртък стана известно, че на срещата на върха на ЕС британският премиер Тереза Мей ще предупреди колегите си за руската агресивна политика по отношение на Европа и в по-широк план. Преди началото на срещата Мей не отговори на въпроса дали ще търси допълнителни санкции срещу Русия заради опита за убийство на бивш руски шпионин в Солсбъри. Но каза, че „ще говоря за Солсбъри, но не само за това. Това е схема на руска агресия, която виждаме от Западните Балкани до Близкия изток“. 

Според някои медии, съдейки по последната среща на външните министри на страните от ЕС, на която беше обсъдена руската заплаха, има вероятност Гърция да бъде сред страните с най-мека позиция спрямо Русия. „Трябва да изразим солидарността си с Великобритания и британския народ, но в същото време трябва да разследваме случая, трябва да бъдем много отговорни“, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас при пристигането си в Брюксел. 

Според дипломатически източници в замяна на гръцка подкрепа за „по-строги“ определения по отношение на Русия, Атина ще бъде възмездена с остра европейска позиция към Турция. Според някои медии, между които и в. „Катимерини“, сред заключенията на срещата ще бъде и това, че ЕС „остро осъжда постоянната нелегална дейност на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море“ и че Брюксел настоява Турция да прекъсне тези си действия.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама