Китай планира мита върху американски стоки

08:50, 23 мар 18 / Свят 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай обяви, че планира да наложи мита върху американски стоки. Това е отговорът на Пекин, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че активира търговски санкции срещу Китай. 

Двете най-големи икономики в света са на ръба на търговска война. Китай е "силно разочарован" от решението на американския президент Доналд Тръмп да предприеме търговски санкции срещу Пекин, но няма да се отдръпне от евентуална търговска война със САЩ, заяви китайското посолство във Вашингтон. В отговор Пекин може да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 милиарда долара.

Китай обмисля 15-процентово мито върху американски стоки, включително сушени плодове, вино и стоманени тръби, и 25-процентово мито върху продукти от свинско месо и рециклиран алуминий. Съставен е списък със 128 американски стоки, които може да бъдат засегнати, ако двете страни не успеят да се споразумеят по търговските въпроси.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че активира търговски санкции срещу Китай, които могат да достигнат 60 млрд. долара заради нарушаване на права върху американска интелектуална собственост и технологии.

С подписването на меморандума започва период на консултации за определяне на списък с китайски продукти, които могат да бъдат засегнати от митата. До 15 дни трябва да бъде публикуван списък на предлаганите тарифи, като засега са определени 1300 стоки, които може да бъдат обложени допълнително.

Новите американски мита са отделно от допълнителните такси от 25% за внос а на стомана и 10% за алуминий, които влизат в сила в края на седмицата и ще засегнат Китай. Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър вече съобщи, че те временно няма да се прилагат за ЕС и още шест страни - Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея.

Зам.-директорът на американския Национален икономически съвет Еверет Айсенстат заяви, че новите мита за китайски внос ще са за около $50 млрд. Той съобщи, че Тръмп също така ще разпореди на финансовото министерство да предложи мерки, които да ограничат китайските инвестиции в САЩ. Както и че САЩ ще подадат иск в Световната търговска организация срещу китайските дискриминационни лицензионни практики.

Китайското търговско министерство предупреди в изявление преди налагането на митата, че Пекин „със сигурност ще предприеме необходимите мерки, за да защити решително своите легитимни права и интереси“.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама