Река Тунджа преля при Одрин

15:27, 22 мар 18 25 694 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в Одрин обявиха червен код за нивото на река Тунджа, която прелива и наводни старинната арена Ер Мейдан, където се провеждат мазните борби, съобщава агенция ИХА, цитирана от БГНЕС.

Забранено е преминаването на пешеходци и автомобили по трите моста - Кануни, Фатих и Сарачхане, както и в района на потопения спортен комплекс.

Обилните дъждове в България и снеготопенето са причина за скоростното покачване и на нивото на река Марица, в която на турска територия се влива и особено пълноводната тези дни Арда. Измервателната станция в Одрин отбеляза воден приток в Марица от 766 куб.м./сек., обявен е жълт код.

Язовирите „Кърджали“ и „Студен кладенец“ от каскада Арда са под денонощно наблюдение, информация за оперативния воден баланс се подава на всеки два часа.

„Големите язовири са под наблюдение, няма абсолютно никакъв риск за населените места по поречието на Арда, още повече, че притокът постепенно спада. Напомням, че това са стратегически обекти, проектирани да преливат през преливниците при висока вълна и това не бива да предизвиква паника“, посочи областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама