"Монд": Саркози e обвинен в незаконно финансиране на кампания му от Кадафи

15:30, 22 мар 18 / Свят 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На бившия президент на Франция Никола Саркози са били повдигнати обвинения във връзка с незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 година от тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи. Това съобщава френският в. "Монд", като публикацията е цитирана от руската агенция "Новости". 

След две денонощия разпити Саркози е поставен под съдебен контрол.

"Лъжа", "манипулация", "фалшиви докуманти" - с такива думи Никола Саркози отхвърля категорично повдигнатите му обвинения снощи в съда в Нантер. Бившият френски президент ще бъде разследван за пасивна корупция, незаконно финансиране на политическа кампания и незаконно придобиване на либийски държавни средства. 

В изявението си пред съда, публикувано днес от вестник "Фигаро", той настоява, че в разследването няма веществени доказателства за вината му. Той обвинява в лъжа бизнесмена Зиад Такиедин, който твърди, че му е предал 5 милиона евро в брой, като се позовава на неточните му и противоречиви описания и несъответствия на дати.

Според бившия президент обвиненията са мизансцен, оркестриран от клана на бившия либийски диктатор, като напомня, че те са започнали ден след като в Елисейския дворец е приета делегация на либийската опозиция. Саркози пита също каква логика има в повеждането му на войната срещу либийския режим, ако Кадафи е негов благодетел. Бившият президент се съмнява и в достоверността на документите на разследващия сайт "Медиапарт".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама