Съюзник на Ердоган купува медийна група №1 в Турция

18:30, 22 мар 18 / Свят 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водещ турски холдинг съобщи, че преговаря за продажба на най-голямата медийна група в страната на магнат, близък до президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде БТА, като цитира агенция Франс прес.

„Доган холдинг“ обяви, че са започнали разговори за продажбата на „Медийна група Доган“ на „Демирйорен груп“ на Ердоган Демирйорен за около 1 млрд. долара.

АФП посочва, че съобщението за евентуална сделка повдига опасения за ново засилване на правителствения контрол над медиите.

„Медийна група Доган“ обединява едни от най-престижните медии в Турция, включително всекидневника „Хюриет“, спортния всекидневник „Фанатик“, новинарската телевизия CNN Turk, както и тв канала „Canal D“.

Уважаваните CNN Turk и „Хюриет“ макар да не са антиправителствени, са смятани са сравнително независими в редакционната си политика през последните години.

Холдингът на Демирйорен обаче е смятан за по-приятелски настроен към Ердоган.

За голямата медийна сделка се преговаря преди важните президентски избори догодина. „С нея секторът на турските медии може да се окаже под прекия политически контрол на президента Ердоган“, написа в Twitter известният турски журналист Кадри Гюрсел, който бе пуснат от затвора миналата година.

„Демирйорен груп“ купи вестниците „Милиет“ и „Ватан“ от „Доган холдинг“ през 2011 г., като след това тези издания се придържаха към правителствената линия в редакционната си политика.

Синът на Ердоган Демирйорен - Йълдъръм, е шеф на Турската футболна федерация и е чест посетител в президентския дворец, посочва АФП.

„Медийна група Доган“ е оценена на 1,1 млрд. долара, но като се имат предвид дълговете, сумата е 890 млн. долара, се посочва в съобщението на холдинга. Неговият основател Айдън Доган има сложни отношения с Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието от идването им на власт през 2002 г.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама