Бойко Борисов на корицата на списание "Парламент" (СНИМКИ)

12:10, 22 мар 18 / Политика 25 618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският премиер Бойко Борисов застана на корицата на престижното издание "The Рarliament Magazine", което е в разпространение от 19 март. В интервю с него под заглавие "Ясна перспектива" Борисов обяснява защо бъдещото присъединяване на Западните Балкани е важно за сигурността и просперитета на всички европейци.

"Балканите винаги са били част от Европа, ние споделяме една и съща култура, едни и същи ценности. Затова е важно шестте страни от Западните Балкани да имат ясна перспектива за присъединяване към ЕС. Дълго време Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово, Македония и Албания бяха оставяни извън европейските дела. В момента те са приоритет на Българското председателство и за първи път от 15 години имаме организирана среща на върха, посветена на региона. Желанието ни е да окуражим всяка от тези страни. Присъединяването на Западните Балкани е важно за сигурността на целия ЕС, никой няма интерес да има дупки върху картата на Европа". 

Запитан защо според него членките на ЕС не са ентусиазирани от приемането на България в Шенген и какво трябва да стори София по време на своето президентство, за да влезе в тази зона, Борисов отговаря: "На всички в ЕС е ясно, че България е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенген още през 2011 г. Затова решението е политическо. България се справя добре в осигуряването на своя дял от външните граници на ЕС и вече има минимален натиск по българо-турската граница от няколко месеца. Разбирам, че хората в Западна Европа все още са обезпокоени относно миграционния натиск и признавам, че някои от опасенията им имат основание, но няма причина, поради която България в момента да не е в Шенген по въздух и вода. А когато техните опасения се уталожат, а това ще стане, ще се присъединим в Шенген и по земя".

Българският премиер коментира и ратификацията на Истанбулската конвенция от нашата страна: "Правителството реши да отложи ратификацията. Има силни реакции срещу нея и от Българската православна църква, и от Главното мюфтийство, както и от различни политически сили, изпълнени с опасения, залегнали в обществото. Ние сме правителство, избрано от хората - повече от веднъж - и сме длъжни да се съобразим с техните желания. Предстои Конституционният съд да се произнесе. Засега обаче законът за ратификацията е изтеглен, ще има повече време за обширни дебати. Така ще можем да вземем предвид всички мнения по темата в една по-спокойна политическа и обществена атмосфера.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама