Първа годишнина от нападението в Уестминстър

09:00, 22 мар 18 / Свят 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Точно преди година мъж вряза колата си в множество на моста Уестминстър в Лондон, а после продължи към парламента, където се удари в метални заграждения, слезе от колата и намушка с нож полицай, преди да бъде ликвидиран. Убити бяха 5 души - един полицай и четирима цивилни. Ранените бяха 40, сред които и чужди туристи. 

Нападателят Халид Масуд е британски гражданин, приел исляма. Отговорност за атентата пое "Ислямска държава", но полицията каза, че не е открила доказателства за връзка на Масуд с тази организация или с Ал Кайда.

В навечерието на годишнината директорът на Европол Роб Уейнрайт предупреди, че десетки хиляди лица, които живеят в Европа, може да са част от терористични мрежи.

До 30 000 души са били радикализирани и са част от терористични клетки в общности, вдъхновени от групировки като "Ислямска държава", заяви Уейнрайт. Британецът
предупреди за възможна „експлозия на терористична активност през следващите години“, като добави, че Европейския съюз е изправен пред „много комплексни“ разновидности от заплахи.

„Нещата не са толкова ясни. Тези хора за вдъхновени от „Ислямска държава“, но не са й подчинени“, посочи Уейнрайт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама