Общонационални протести блокират Франция

08:40, 22 мар 18 / Свят 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заетите в публичния сектор във Франция организират общонационални протести срещу реформите на президента Еманюел Макрон. Очаква се те да се превърнат в най-големите откакто Макрон дойде на власт миналия май.

По улиците излизат държавни служители, като учители и здравни работници, разгневени от плановете на правителството да намали броя им до 120 000 в рамките само на пет години и да увеличи употребата на краткосрочни договори в публичния сектор.

В стачката се включват и железопътните работници, разгневени от плановете за реформиране на държавните железници. Половината от регионалните влакове няма да потеглят днес, като ще работят само четири от 10 високоскоростни влакове на TGV, съобщи министърът на транспорта Елизабет Борне.

Ще бъдат отменени и редица полети от основните летища. От DGAC - организацията по въздушен транспорт във Франция, съобщиха, че полетите ще са намалени с 30% от летищата "Орли", "Шарл де Гол" и "Буве". Полетите на дълги разстояния няма да бъдат засегнати.

Из цялата страна са планирани 140 митинга, с които да бъдат защитени публичните услуги, обяви Жан-Марк Канон, председател на общия съюз на синдиката на публичните служители CGT. 

Синдикатите призовават за провеждане на стачки в железниците на всеки два от пет дни в продължение на три месеца, считано от 3 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама