Снимки от България в мемориалния комплекс на жертвите на Холокоста в Израел (СНИМКИ)

15:50, 21 мар 18 / Свят 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Снимки на четирима българи, помогнали на евреи от Македония и затова обявени за праведници, подари президентът Румен Радев на музея в мемориалния комплекс на жертвите на холокоста „Яд Вашем“ в Ерусалим. По различни начини д-р Павел Герджиков, Ана Сърчеджиева, Надежда Хадживасилева, Ана Попстефанова са помогнали- дали подслон и храна и укрили евреи от Македония, за да ги спасят. След три месеца снимките им ще бъдат изложени в музея, съобщи "Дарик".

Държавният глава участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста. „Благодарен съм, че в най-тъмните времена българите постъпиха по безпрецедентен начин и спасиха българските евреи”, каза Румен Радев, след като се подписа в Почетната книга на мемориала „Яд Вашем“.

За пръв път български държавен глава положи венец пред гробовете на жертвите на кораба „Салвадор“ на хълма „Херцел“. Корабът, всъщност доста стара гемия, натоварен с над 300 евреи, от които 89 са деца до 12-годишна възраст, потегля от Варна на 26 декември 1940 г.

Корабът е претоварен, през нощта на 11 срещу 12 декември 1940 г. във водите на Мраморно море го застига силна буря и той остава на произвола на съдбата. Жестоките вълни го захвърлят върху крайбрежните скали на Джамбаз тепе – недалеч от град Силиври. Оцеляват само 123 души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама