Отличиха софийското метро за най-успешен инфраструктурен проект

14:50, 21 мар 18 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Станаха ясни отличените инфраструктурни проекти на специалното издание на инициативата „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“. Тя е част от календара на събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Събитието цели популяризирането на добрите практики и постижения на водещите компании и професионалисти в сферата на инфраструктурата. 

Жури, съставено от 17 членове, представители на оперативните програми „Транспорт“, „Региони в растеж” и „Околна среда”, на водещи професионални, академични и браншови организации в сектора, отличи софийското метро за „Най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието“ в периода 2007-2017.

Йорданка Фандъкова, кмет на София, заяви, че най-успешният инфраструктурен и екологичен проект на София – метрото – e успял да повиши качеството на живот на  гражданите и най-вече да им придаде увереност, че живеят в модерен европейски град. „През годините всички построени метростанции успяха да намалят вредните емисии със 75 хил. тона годишно. В края на следващата година очакваме да функционират над 50 км метро линии. В момента 350 хил. души в София ежедневно ползват този транспорт, като очакваме техният брой да достигне половин милион“, добави още Фандъкова.

Проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД и бенефициент на проекта, напомни, че преди 10 години само две строителни компании са работили за изграждането на метрото. За сравнение, в момента има 12 главни изпълнители, които работят на новите участъци и са създали нужния капацитет, 28 подизпълнители и над 30 доставчици от различни части на страната. „Така за метрото в момента са ангажирани няколко хиляди работници пряко на строежа и още толкова по цехове, бази и различни предприятия в страната, които произвеждат оборудване за него“, допълни той.

Събитието се проведе под патронажа на Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, която посочи, че „промененият инфраструктурен облик на България нямаше да бъде възможен без труда на отличените компании, както и без европейската солидарност и финансиране, благодарение на които тези проекти днес се състезават. Това, с което искаме да допринесем към развитието на Европа, е свързаността на Западните Балкани, защото вярваме, че инфраструктурната свързаност на тези държави ще даде възможност на Европа да бъде завършена. Това от своя страна ще разкрие нови хоризонти за повече работа, инвестниции и проекти за бизнеса, както и възможности за младите хора да се реализират професионално именно тук.“

Искра Михайлова, официален гост на събитието и председател на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, заяви, че България е един чудесен пример за това как инвестирането в инфраструктура може да промени облика на една страна. „България не очакваше растеж, какъвто имаме, когато преди 10 години започнахме изпълнението на първите оперативни програми. Сега, на прага на новия период на ЕС, когато водим преговорите за бъдещата многогодишна финансова рамка, ние можем да покажем примера на България. Това е важно както за нас, така и за целия ЕС, защото напомняме, че изконното начало на регионалната политика на ЕС е преодоляване на различията между регионите чрез различни проекти, в това число и проекти за инфраструктура, които водят до развитие на икономиката и качествени промени в регионите“, добави още тя.

Сред останалите официални гости на инициативата бяха Теменужка Петкова, министър на енергетиката, която връчи първа награда в категория „Енергийна инфраструктура“, както и Нено Димов, министър на околната среда и водите, който награди двата отличени проекта в категория „Екологична инфраструктура“


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама