Манолев: Подкрепяме клъстерите в България с над 36 млн. евро

14:40, 21 мар 18 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ последователно се инвестират средства за развитие на клъстерите в България. През миналия програмен период 15 млн. евро са били инвестирани в такива проекти, а към момента се изпълняват договори за 6,5 млн. евро.

През тази година ще стартира и нова процедура на стойност 15 млн. евро за насърчаване и развитие на клъстерите в страната ни. Това стана ясно от изказването на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на Европейската конференция на TCI` 2018 в София. Сред официалните лица бяха и Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 2012 – 2017 г., Алберто Пеци, член на борда на директорите на TCI.

Държавата ще продължи да подкрепя клъстерите, но е важно да се организират повече събития и обучения, за да могат и представителите на бизнеса да осъзнаят нуждата от тези обединения“, подчерта Александър Манолев. Той обърна внимание и на някои от добрите примери в България. Сред споменатите бяха Български Мебелен Клъстер, който отчита съвкупен оборот от близо 30 млн. евро и продължава да нараства с темпове от около 8-9% на годишна база; Български Клъстер “Телекомуникации”, който е нагледно доказателство за заздравяване на връзката между образованието и бизнеса; Индустриален клъстер Средногорие, в който влизат индустриални предприятия от района на Централното Средногорие, осигуряващи заетост на над 8 000 лица и др. „Трябва да споменем и Аутомотив Клъстер България – не само заради важната му роля за продължаване на инвестициите в автомобилния сектор в България, но и като пример как се подобрява сътрудничеството между институциите и бизнеса, когато имаш ясен и представителен обединител на бранша“, допълни зам.-министър Манолев.

Тези примери не са изчерпателни, но ясно показват, че в България има редица успешни клъстерни обединения и те постигат нови успехи с всяка изминала година“, каза още Александър Манолев. Той направи и паралел между слогана на Българското председателство на Съвета на ЕС – „Съединението прави силата“ и нуждата от повече обединения в икономическия сектор. „Защото само обединен българският бизнес може да бъде конкурент на глобалния пазар“, подчерта икономическият заместник-министър.

ТCI е водеща глобална мрежа на организациите в областта на клъстерите и конкурентоспособността, която достига до над 9 000 практикуващи членове на агенции за развитие, клъстерни организации, академични институции, фирми и различни организации в над 110 страни. За първи път страната ни е домакин на Европейската конференция на TCI, която събира на едно място представители от над 30 държави и повече от 150 делегати.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама