Командарев скочи срещу торентите

18:20, 21 мар 18 / Любопитно 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Режисьорът Стефан Командарев осъмна с неприятното усещане за ограбен труд. За втори път новият му филм „Посоки“ се появи за безплатно сваляне в торент тракерите. Създателят на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ отново е реагирал светкавично и се е обадил да го свалят, но резултатите са на лице – първоначално е дръпнат 26 000 пъти, а до тази сутрин са се възползвали от гледането без пари 19 000 интернет потребители.

„Уви, "Посоки" е в торентите. Не ни топли хич, че е най-сваляният филм в момента. Имаме отлични резултати по кината, можеха да бъдат рекордни, ако филмът не беше изтекъл в торентите (от законно издадено DVD в Португалия)“, написа в личния си профил във Фейсбук Стефан Командарев. Под публикацията му за часове се събраха в спор десетки защитници и противници на безплатното сваляне на родна продукция.

Оказа се, че това най-често се случва от легално издадено DVD някъде по света, в което записът е на високо качество. Така собственикът на диска може да го качи незаконно, но безнаказано. Издаването на филмите на носител обаче няма как да се преосмисли, защото „Посоки“ е продаден в над 20 държави за разпространение. Всеки местен дистрибутор има право да го издаде на какъвто иска носител, след като се е извъртял по кината. „В това няма проблем, ако има закони и държава, която да санкционира търговията с крадени вещи“, коментира казуса режисьорът.

Основните обвинения на Командарев са към липсата на реално предприети мерки срещу пиратството, въпреки законовата регулация. „Иначе всички обичат бг киното, говорят за пазарни механизми, как да си самофинансираме следващите филми от продадени билети и т.н. Как българските кинаджии сме тунеядци, които чакат от държавата да ги храни... Но реалността е, че ако може, българинът предпочита да гледа крадени копия без пари... И същата тази държава не си мърда пръста да спре този незаконен бизнес за доста пари, наречен торенти. Справка - платените реклами в тези сайтове... Което задушава и законното платено разпространение по интернет за лев-два наем за денонощие. И за финал - ако цените и уважавате труда и таланта на актьорите и екипа на филма, гледайте "Посоки" в кината!!!“, призова режисьорът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама