Откриха изложба "Велко Кънев: Разгневени монолози" пред Народния театър

17:20, 21 мар 18 / Култура 25 610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Откриха изложбата "Велко Кънев: Разгневени монолози", посветена на 70-годишнината от рождението на един от най-забележителните актьори на нашето време, в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов". Съорганизатори са Съюзът на артистите и Столична община.

Експозицията е в съпътстващата програма на Софийския театрален салон, представящ всички спектакли, които имат номинации за наградите "Икар", и включва 32 пана с документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта. Материалите са от архивите на Съюза на артистите, Народния театър, Сатиричния театър "Алеко Константинов", Драматичния театър "Стефан Киров" - Сливен, Българската национална филмотека, Профилм ЕООД, както и от личния архив на Велко Кънев (със съдействието на съпругата на актьора Дора Кънева), на документалистката Адела Пеева, на режисьора Людмил Тодоров и др.

Театроведът Тинка Николова е куратор на изложбата, която е в Календара на културните събития на Столичната община.

Името на изложбата е вдъхновено от незабравимия моноспектакъл „12 разгневени монолога“, който големият актьор бе подготвил и представи за 60-годишния си юбилей.

Изложбата се фокусира върху работата на Велко Кънев в театъра, където е изиграл над 40 роли. Според мнозина връх в сценичната кариера на Велко Кънев е постановката на Иван Добчев "Великденско вино" по силния текст на драматурга Константин Илиев, за която през 1994 г. актьорът печели „Аскеер“ за най-добра водеща мъжка роля. Една от най-впечатляващите му роли в киното пък е във филма на Николай Волев „Да обичаш на инат“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама