Тръмп поздрави Путин за победата два дни след вота в Русия

10:40, 21 мар 18 / Свят 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп се е обадил на руския си колега Владимир Путин, за да го поздрави за преизбирането му като държавен глава на Русия. Разговорът се провел два дни след убедителната победа на Путин на вота в неделя, когато той спечели 77% от гласовете на сънародниците си. Това съобщи телевизия NBC, цитирайки анонимен източник от Белия дом, предаде NOVA.

Новината идва, след като световните медии отбелязаха, че Тръмп все още не се е обадил на руския президент, който ще управлява страната си и в следващите шест години.

Часове преди дългоочакваното обаждане говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „мълчанието” на Тръмп не се приема като „неприятелски жест”. Песков допусна, че президентът на САЩ не е имал време да разговаря с Путин заради натоварения си график.

Относно отношенията между двете страни говорителят заяви, че „Путин остава отворен към нормализиране на отношенията с американските партньори, доколкото това е в интерес на Русия”.

В понеделник от Белия дом обявиха, че „не са изненадани от резултата” на президентския вот в Русия, както и, че не планират обаждане до Кремъл.

След днешния разговор пред журналисти Тръмп каза, че може да се срещне с Путин „в не толкова далечно бъдеще”, за да обсъдят "надпреварата във въоръжаването, която излиза от контрол, но ние никога няма да позволим на никого да се доближи до нашия потенциал”.

Освен това Тръмп искал да говори с руския си колега за "положението в Украйна, Сирия и Северна Корея, както и по други въпроси”.

По-рано от Кремъл съобщиха, че разговорът между двамата държавни глави е бил конструктивен и насочен към преодоляване на натрупалите се проблеми в руско-американските отношения.

Обаждането веднага беше критикувано от водещи сенатори в Републиканската партия, според които руските избори са "измама".

Особено критичен бе сенаторът Джон Маккейн. Той заяви, че като поздравява диктатори, спечелили нечестно, Тръмп обижда всеки руски гражданин, комуто е била отнета възможността да участва в свободни и честни избори.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама