Продължава визитата на президента Румен Радев в Израел

08:40, 21 мар 18 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължава визитата на президента Румен Радев в Израел по покана на президента Реувен Ривлин. Посещението е в контекста на 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от създаването на държавата Израел. 

По програма днес държавният глава ще участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста в мемориала "Яд Вашем". По-късно през деня ще положи венец и пред гробовете на жертвите на кораба "Салвадор". 

Президентът Радев ще се срещне и с председателя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн и ще направи изказване в рамките на Шестия глобален форум за борба с антисемитизма. 
 
Международната среща събира политически лидери, общественици, духовници, дипломати, преподаватели, представители на гражданското общество от цял свят. На форума се обсъждат стратегически мерки за борба с антисемитизма и други форми на расова и етническа омраза.
 
В рамките на деня Румен Радев ще посети също високотехнологичния парк „Гав Ям Негев“, който се намира в град Бер Шева.

Снощи той се срещна и с общността на българските евреи в Израел. Президентът отново подчерта, че за България Израел е приятел и стратегически партньор и разчита на подкрепата на българските евреи и техните наследници за последващо задълбочаване на двустранните отношения.

„Вие сте най-добрите посланици на България в Израел, защото вие винаги сте били наши приятели“, подчерта държавният глава. Президентът изрази признателността си за ентусиазма, с който българските евреи пазят традициите и духа на двустранните отношения със създадените клубове, организации и сдружения.

В изказването си президентът Радев беше категоричен, че безпрецедентният акт на спасяването на българските евреи през Втората световна война с основание е повод за гордост за всеки българин. По думите на Румен Радев това не се дължи на случайност, а на изградените вековни връзки между българи и евреи. 

В ръководената от българския държавен глава делегация за визитата в Израел участват председателят на Организацията на евреите в България Александър Оскар, както и София Коен, председател на Централния израилтянски духовен съвет на Религиозната общност на евреите в България и член на Националния съвет на религиозните общности в България. В срещата участваха десетки представители на организациите на българските евреи в Израел.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама