Хималайската сол - мода, водеща до йоден дефицит

17:40, 20 мар 18 25 593 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Йодният дефицит е най-важният рисков фактор за развитие на заболявания на щитовидната жлеза при възрастни и деца, а използването на нейодирана сол може да има сериозни последствия за здравето на бременните жени и бъдещите им деца. Близо 400 000 българи на възраст между 12 и 18 години имат намалена функция на щитовидната жлеза, а 65% от тях го научават случайно по време на участие в скрининг. 

"Бременните да използват само йодирана сол", препоръчва проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология и началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ "Софиямед", съобщава БНР.

"В търговската мрежа се разпространява хималайска сол, розова сол, черна сол. В момента има известно увлечение, което трябва добре да се разбере от населението, че не е в негова полза. Има химически анализи на хималайската сол, които показват, че тя съдържа около 15-20 пъти по-малко йод, тоест, ние поставяме нашето население в риск отново да се стигне до йоден дефицит, отново до заболявания от гуша и поставяме на риск раждането на здрави и умни деца. Изграждането на мозъка на детенцето зависи от това дали майката произвежда достатъчно щитовидни хормони, а синтезът на тези хормони зависи от това дали майката има достатъчен внос на йод", обясни проф. Борисова. 

"Има страни, при които няма дефицит на йод във водата и храните и дали ще приемеш йодирана сол, или хималайска сол не е от значение за здравето, но България е наистина рискова страна", подчерта проф. Стефка Петрова, специалист по хранене и диетика, пред БНР. 

"Ние сме предимно планинска страна, с много планини, с много бедна на йод почва. Неслучайно в България има национална стратегия, която вече десетилетия наред се реализира - за повсеместно йодиране на солта. Което означава йодиране на солта за цялото население, за пряка консумация, а също йодирана сол, която се използва при храненето на животните", уточни тя. 

Българското население е рисково за развитието на йод дефицитни състояния, като особено рискови са периодите на бременността, обобщават експертите. 

"В периода на пубертета потребностите от йод също са високи и недостатъчният прием на йод заради приема на нейодирана сол може да доведе до компенсаторно увеличаване на гушата. Много деца след това остават за цял живот с този козметичен дефект, макар той да не води до хипотиреоидизъм", изтъкна проф. Стефка Петрова. 

"Хималайската сол е по-вкусна заради микроелементите, но техните количества са толкова минимални, че нямат значение за здравето и статуса на микроелементите в организма", категорична е тя. 

Йодираната сол трябва да се слага в края на процеса на готвене, съветват още специалистите. Тя трябва да се съхранява на тъмно и в стъклени съдове, за да не намалява съдържанието на йод. 

За хранителни цели трябва да се предлага само йодирана сол, отбеляза и Румяна Йорданова, началник отдел в Дирекцията за контрол на храните в Агенцията по безопасност на храните. На един щанд в търговските обекти са пакетите и с йодирана, и с нейодирана сол, което обърква потребителите. За целта експертите предлагат нейодираната сол да се предлага адекватно етикетирана и на отделен щанд. 

Нейодираната сол в търговските обекти и складовете е пакетирана извън страната, сочи тематична проверка на Агенцията от септември миналата година. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама