Отложиха делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев

12:05, 20 мар 18 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийският градски съд отложи делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев за друга дата за изясняване на обстоятелства, информира БГНЕС. Датата за новото заседание е 9-ти май от 10:30 часа. 

Ненчев беше начело на Министерството на отбраната във второто правителство на Бойко Борисов. Според прокуратурата той е издавал указания подписаното споразумение с руската фирма "РСК-МиГ" за доставка нанови двигатели за бойните ни самолети да не бъде спазвано.

Държавното обвинение смята, че така Ненчев е застрашил живота на летците ни и ги е лишил от качествена подготовка за бойните им дежурства. Според прокуратурата, е спаднал нальота на пилотите на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама