От 1-ви април ползваме абонамент за цифрови онлайн услуги навсякъде в ЕС

11:50, 20 мар 18 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1-ви април влиза в сила регламент, който ще позволи да ползваме в целия Европейски съюз абонамента си за онлайн цифрови услуги, например за стрийминг на музика или филми, електронни книги и видеоигри. В момента някои от цифровите онлайн услуги не са достъпни заради геоблокиране. 

От началото на следващия месец на това се слага край, каза българският евродепутат Ева Майдел, която е докладчик за Групата на ЕНП в комисията по вътрешен пазар. "До този момент не бе възможно да използвате абонаментите като HBO Go или Netflix, или Spotify, когато сте ги закупили у дома и пътувате в чужбина по работа или на почивка. Това от първи април вече ще бъде възможно благодарение на правилата, които приехме в Eвропейския парламент", обясни тя по време на специално събитие в Европейския парламент, посветено на влизането в сила на регламента за преносимост на онлайн съдържание. "При положение, че хората и стоките се движат свободно в Европа, не е логично закупени от тях легално услуги да не могат. Погрижили сме се авторските права на създателите да бъдат защитени“, допълни Майдел.

В присъствието на зам.- председателя на Европейската комисия за Единия Цифров Пазар Андрус Ансип, българският евродепутат допълни, че регламентът е пореден пример за проблем, който може да се реши най-добре на европейско ниво и който носи директни ползи за гражданите. „Европа не може да е лек за всичките ни проблеми, защото някои от тях се решават на местно или национално ниво. Но има много сектори, в които има полза да правим политики на европейско ниво, и дигитализацията е един от тях“, изтъкна тя.

Регламентът за трансграничната преносимост на услугите за онлайн съдържание е част от Стратегията за единен цифров пазар на Европейската комисия, която има за цел да премахне бариерите пред разпространението на цифрови услуги в ЕС, да насърчи иновациите в дигиталния сектор, да улесни малкия и среден бизнес и да създаде благоприятна среда за развитие на стартиращи компании в Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама