Си Цзинпин: Възходът на Китай не е заплаха за никого

11:10, 20 мар 18 / Свят 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Китай Си Цзинпин заяви в реч пред делегатите на годишната сесия на китайския парламент, че възходът на страната му не е заплаха за никого. Той даде да се разбере, че Китай няма да пожертва интересите на други държави, за да гарантира собственото си развитие.

Си Цзинпин говори и за превръщането на китайската армия в една от най-модерните в света чрез използването на постиженията на съвременната наука и техника.

Речта съвпадна с преизбирането на Си Дзинпин и с решението за премахване на ограничението за брой мандати на президента, както и с очакваното решение на американския президент Доналд Тръмп да наложи нови мита върху вноса от Китай (втората икономика в света), припомнят световните информационни агенции.

От своя страна китайският премиер Ли Къцян обеща още по-широко отваряне на икономиката и промишлеността за чуждестранна конкуренция. Той определи икономическото състояние на страната си като стабилно и изтъкна, че Пекин не иска търговска война със Съединените щати. 

Ли заяви още, че Китай ще вземе мерки за постигане на по-балансирани търговски връзки с Вашингтон и изрази очакване американските ограничения за износ на високотехнологична продукция за Китай да отпаднат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама