Държавно предприятие ще управлява борбата с градушките и обезщетенията

11:00, 20 мар 18 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на земеделието предлага за обществено обсъждане проект на Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието. Законопроектът се мотивира със зачестилите екстремни прояви на неблагоприятни климатични събития, по-интензивните градови процеси и поразяването на райони, които до момента не са били считани за градобитни. 

Емилия Манолова, оглавяваща сектор „Анализи и стратегическо планиране“ в земеделското ведомство, подчерта необходимостта от изграждането на модел на управление на риска, който да посрещне климатичните предизвикателства в земеделието, предаде БНР. 

На европейско ниво управлението на риска в земеделието ще бъде във фокуса на селскостопанската политика за следващия програмен период, уточни експертът. За целта се планира създаването на държавно предприятие.

"В проекта на закон ще заложим това предприятие да не формира печалба поради характера на дейността му, както и това, че то няма да може да бъде обявявано в несъстоятелност. По този начин се гарантира, че тази дейност ще продължи да се осъществява и земеделските производители ще бъдат защитавани при всякакви обстоятелства. От друга страна, едно такова държавно предприятие, управленската структура на подобно предприятие предвижда представителство на всички заинтересовани страни, участници във  финансирането, което пък от своя страна ще гарантира ефективното целево и прозрачно управление на средствата, които се набират за осъществяване", уточни Манолова.

Ще бъде въведено споделено финансиране – от държавния бюджет и от годишни вноски на земеделски стопани и застрахователи. Тези средства ще постъпват в специално обособен фонд за превенция и обезщетения за вреди от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието. След като системата заработи в пълен обхват, изчисленията на земеделското ведомство сочат, че средствата, необходими за функционирането на системата, ще възлизат на около 30-31 милиона лева годишно, посочи Манолова.

"Годишната вноска на единица площ за земеделските производители предвиждаме да бъде в размер на 50 стотинки на декар, като общият размер на тази вноска за всеки производител ще се изчислява въз основа на тези площи, които той е заявил за подпомагане по схемата за единно плащане на площ през предходната стопанска година", уточни тя.

Новата система трябва да увеличи покритието на защитените от градушки площи. "Осигуряване на защита от градушки на територията на цялата страна, включително и върху урбанизирани територии, което на практика означава около 90 процента, останалите десет процента са погранични, буферни зони, в които не може да бъде осъществявана тези дейност. В рамките на земеделското производство това означава около 36 милиона декара обработваема земя", допълни Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама