Лидерите на Европейския съюз разговарят за "Скрипал", Брекзит и Западните Балкани

07:50, 22 мар 18 / Свят 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЕС ще отправи на срещата си на върха ясно послание за аферата "Скрипал". Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след телефонен разговор днес с британския премиер Тереза Мей.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС се събират днес и утре в Брюксел на редовна среща във формат ЕС-27. 

Европейският съвет ще бъде приканен да приеме заключения относно Западните Балкани преди срещата на върха, която ще се проведе през май в София. Като продължение на обсъжданията на неформалното заседание от 23 февруари лидерите ще обсъдят и новото в отношенията с Турция.

Те ще направят и преглед на хода преговорите след нотификацията от Обединеното кралство за намерението му да излезе от ЕС и ще приемат допълнителни насоки. В началото на седмицата беше договорен юридическият текст на споразумението за преходния период след Брекзит. Съгласно него Великобритания и ЕС ще останат свързани до края на 2020 г.

Дотогава Великобритания няма да участва в процеса на ЕС по вземане на решения, но ще спазва правилата на единния пазар. Постигнатото споразумение ще бъде представено на срещата на върха на ЕС, а преди това беше оповестено и на евродепутатите и Европейската комисия.

Европейските лидери ще обърнат внимание и върху икономическите въпроси. Те ще разгледат редица неотложни въпроси, включително работните места, растежа и конкурентоспособността. Няма да бъде отмината и темата за търговията и по-специално наложените от САЩ мита и възможността за търговска война с ЕС. 

В рамките на своята програма лидерите на ЕС ще проведат дебат относно данъчното облагане, по-специално в областта на цифровата икономика.

Накрая деветнадесетте държави от еврозоната ще обсъдят дългосрочното развитие на икономическия и паричен съюз, включително и по-амбициозни предложения в фискалното и икономическото измерение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама