Цветанов: За страните от Западните Балкани най-важна е евроатлантическата ориентация

16:14, 19 мар 18 / Политика 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов разказа още за заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. Ето какво сподели бившият вътрешен министър в профила си в социалната мрежа:

Като представител на българския парламент за мен беше истинско удоволствие днес да председателствам заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. На него бе прието историческото решение за утвърждаването на процедурните правила за парламентарен контрол върху работата на Европол от страна на националните парламенти и Европейския парламент. Това заявих днес на пресконференция в НДК. Благодарих на комисията ЛИБЕ и нейния председател Клод Мораес за активната им работа и ангажираност, без които днес нямаше да постигнем този значим политически консенсус. Подчертах, че за страните от Западните Балкани най-важна е евроатлантическата ориентация. Без нея в тази част на европейската карта ще останат бели петна, които ще бъдат заети от други геополитически играчи. Посочих още, че макар и изправени пред Брекзит, всички европейски политици ще търсим пътища за запазването на добрата връзка с един от най-големите стратегически партньори и доставчици на информация – Великобритания.
Днес приехме правила, с които една от най-успешните агенции на ЕС – Европол, ще надгради своята работа, заяви председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европейския парламент Клод Мораес.
На свой ред комисарят, отговарящ за Съюза на сигурност - Джулиан Кинг, поздрави Съвместната група за парламентарен контрол на Европол за днешното й решение, като отбеляза, че Агенцията има още много задачи, затова ще разчита на подкрепата на всички членки на ЕС.
В такива исторически моменти показваме, че за европейските институции е важно утвърждаването на централната роля на Европол в борбата с киберпрестъпността и тероризма, бяха думите на българския комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.
Успешната ни дейност нямаше да е възможна без подкрепата на всичките страни-членки на ЕС и правоприлагащите им органи, изтъкна директорът на Европол Роб Уейнрайт.

Повече по темата вижте тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама