Учени откриха полза за здравето в наднорменото тегло

21:00, 19 мар 18 / Любопитно 25 863 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Монреалския университет в Канада установиха, че при увеличаване на телесното тегло се активира свързаният с възпаления протеин невролипин 1, който отговаря за сваляне на излишните килограми, съобщи Лента като цитира MedicalXpress. Това допринася за т.нар. метаболитно здраво затлъстяване, при което липсват усложнения за сърдечносъдовата система, предава БТА.

В човешкия организъм мазнините се съхраняват под формата на триглицериди и холестеринови естери в тъкани, съставени от клетки адипоцити. В зависимост от погълнатите калории адипоцитите изгарят мазнините като източник на енергия или ги натрупват. При прекаленото количество триглицериди и холестерин се активират възпалителни фактори, които увреждат стените на кръвоносните съдове и нарушават функциите на сърдечносъдовата система.

Установено бе, че в мастните тъкани се натрупват също имунни клетки - невролипин-1-положителни макрофаги, които допринасят за отстраняване на излишните мазнини и преразпределянето им в организма, за да се предотвратят негативни ефексти. Експерименти с мишки показаха, че пренасянето на макрофаги посредством трансплантация на костен мозък в организма на гризачите допринася за възстановяване на контрола на кръвната захар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама