Украйна иска санкции от ЕС срещу ексканцлера Шрьодер

13:40, 19 мар 18 / Свят 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Украинският външен министър Павло Климкин заяви, че ЕС трябва да обмисли въвеждането на санкции срещу бившия германски канцлер Герхард Шрьодер заради неговата подкрепа за руското правителство, предаде АФП.

„Важно е да има такива санкции срещу онези, които придвижват напред проектите на Путин“, заяви Климкин в интервю за в. „Билд“. И добави: „Герхард Шрьодер е най-важният лобист на Путин по света. Трябва да се проучи дали ЕС може да предприеме действия (срещу него)“.

Коментарите на Климкин дойдоха след подобен призив на „Уолстрийт джърнъл“ в уводна статия в петък.

Шрьодер, който е близък приятел на Путин, само седмици след като напусна канцлерския пост през 2005 г. оглави комитета на акционерите на „Северен поток“, който доставя руски газ в Германия по дъното на Балтийско море с тръбопровод, чийто мажоритарен собственик е „Газпром“.

През август миналата година Шрьодер отново си навлече критики, като прие бруто годишна заплата от 500 000 долара в борда на руския петролен гигант „Роснефт“, срещу който има западни санкции заради ролята на Москва в конфликта в Украйна.

Миналата седмица ЕС удължи с още 6 месеца санкциите срещу руски и украински граждани заради предполагаемата им намеса в конфликта в Донбас. ЕС има и друг списък за санкции заради анексията на Крим от Русия през 2014 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама