40% от българите смятат, че страната ни се справя с Европредседателството

12:30, 19 мар 18 / Политика 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според изследване на център "Тренд", 40% от всички българи са на мнение, че страната ни се справя с Председателството на Съвета на Европейския съюз. 

За пореден месец се отчита липса на промяна в електоралната нагласа към основните партийни лидери, запазват се по-скоро положителните очаквания към икономическото положение на страната и жизнения стандарт. 

Сред лидерите на политически партии Бойко Борисов събира най-високи стойности на положително отношение – 39%, следван от Красимир Каракачанов с 38% и Корнелия Нинова с 27 на сто. 

След тримесечен тренд на спад в оптимистичните очаквания на българите, в проучването ни от март, нивата на оптимизъм се възвръщат на стойностите, които регистрирахме и през ноември 2017 г. – 53% твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са по-скоро песимистично настроени. Обяснението на подобна динамика можем да търсим в сезонната смяна, тъй като традиционно по-студените месеци повишават нивата на песимизъм, но за сметка на това първите по-топли пролетни дни често носят усещането за повече оптимизъм.

През последните пет месеца се запазват и по-скоро положителните очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт. Най-голям дял от българите обаче остават на мнението, че не очакват промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%). Видими са зависимостите при демографските разбивки. Привържениците на ГЕРБ са най-позитивно настроени, докато тези на БСП са по-песимистично настроени.

Два месеца след началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не го следят. 40% са на мнение, че страната ни се справя с председателството, а 17% са на обратното мнение. Не малка част, от заявилите, че България не се справя с председателството идват от редиците на симпатизантите на БСП. Сред червения електорат мнението е разполовено.

Пети пореден месец електоралната структура на основните политически сили се запазва. ГЕРБ печели подкрепата на 21,1% от всички пълнолетни български граждани, а БСП остава на втора позиция с 18,4%. Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са Обединени патриоти с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани. Със сходен резултат са „Воля“ и „Да, България“.

Сред лидерите на политически партии Бойко Борисов събира най-високи стойности на положително отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (38%) и Корнелия Нинова (27%). След тях се нареждат Веселин Марешки (22%), Валери Симеонов (21%), Божидар Лукарски (14%), Волен Сидеров (12%), Христо Иванов (12%), Мустафа Карадайъ (11%) и Атанас Атанасов с 9%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама