Здравият сън е лекарство за жената в „критическа“

17:30, 19 мар 18 / Любопитно 25 543 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сигурно ви е познато – лягаме, гасим осветлението, затваряме очи и... започваме да се въртим в леглото. Агонията продължава цяла нощ и успяваме да дремнем чак когато дойде време за ставане. А след недостатъчния сън през нощта идва денят с всички екстри на менопаузата – главоболието, сърцебиенето, горещите върни, емоционалните разстройства, липсата на концентрация и понижена работоспособност.

Горчив кръговрат, в който попадат много жени. Специалистите казват, че причините, поради които страдаме от безсъние, може да са много разнообразни. Но при дамите над 40 – 45 години водеща и най-често срещана причина са хормоналните промени. Промяната в нормалните нива на хормона естроген неминуемо се отразява на съня на жената. Особено осезаемо се усеща това, когато тя влезе в периода на менопаузата. Именно затова жените на средна възраст често страдат от безсъние и прекалена нервност. А те засилват още повече и без това крайно неприятните други менопаузни смущения.

Доброто в подобни случаи е, че знаейки причината за безсънието и тревожността могат да се вземат адекватни мерки за нормализиране както на съня, така и на общото състояние на жената.

Но не посягайте към сънотворните. С тях човек получава само илюзията за сън, мозъкът не си почива и продължава да се бори с проблемите – истински или породени от общото ни нервно състояние. А на сутринта човек пак се събужда разбит, трудно се съсредоточава и е още по-раздразнителен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама