Олово в електронната цигара разболява от рак и сърце

16:40, 19 мар 18 / Любопитно 25 834 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Някои електронни цигари изпускат опасни количества олово и други токсични метали, които могат да увредят мозъка и здравето с всяко дръпване от мундщука, показва изследване на американския медицински университет “Джонс Хопкинс”, цитирано от вестник "24 часа.
 
През последните години пушенето с тях като алтернатива на тютюна стана много популярно. Здравни власти, доктори и дори тютюневи компании ги рекламират като по-безвредни от цигарения дим.

Вдишването на пара вместо пушек, известно като
вейпинг, има славата, че отказва пристрастените от вредния тютюнджийски навик и е напълно безопасно за здравето. Нови проучвания обаче говорят друго – ефектът му, особено при тийнейджърите и младите хора, може да бъде негативен, предупреждават специалисти във в. “Дейли мейл”. В някои от е-цигарите учените от “Джонс Хопкинс” са открили тревожни нива токсини – наред с оловото те са извлекли от изпаренията хром, манган, арсен.

Парата от електронните цигари се смята за 95% по-безобидна от тютюневия дим, но се трупат доказателствата, че въпреки това носи риск. Особено нездравословни са миризливите течности с аромат на канела, ванилия, карамел, малини. Изпаренията от сладките вкусове, които много се харесват на младите, могат да увредят белите кръвни телца и да повишат риска от рак.

При термичното разлагане на пропиленгликол и глицерин в някои ароматни течности се отделят токсичните акролеин и формалдехид. Първият дразни очите и дихателните пътища, предизвиква сълзене. Вторият влияе на централната нервна система.
 
За предимство на изкуствените цигари се сочи фактът, че не гълташ пушек от тютюн, изгоряла хартия и химикали. Но техният механизъм на затопляне и захранваният от батерия изпарител са слабо проучени.

Най-обезпокоителни са типът и количеството метали, открити в изпаренията, които пушачите вдишват всеки ден. Там изследователите намират високо съдържание на олово, хром, никел, манган. При почти половината електронни цигари концентрацията на оловото е над максимума за безопасност.
 

Токсините до голяма степен зависят и от качеството на течността. Вдишани, те атакуват мозъка, централната нервна система, бъбреците, черния дроб.

Металите може да се натрупат в кръвта, костите, зъбите, да се активират по време на бременност и да увредят мозъка на плода, предупреждава специалистката Мария Рюъл.
 

Арсенът също причинява ред болести, включително рак. Той е открит в парата на 10 от изследваните електронни цигари, но учените нямат точно обяснение как е попаднал там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама