Какво каза Цветанов на Роб Уейнрайт?

19:39, 18 мар 18 / Политика 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща с директора на Европол Роб Уейнрайт. Какво си казаха двамата, става ясно от думите на самия Цветанов в личната му фейсбуук страница:

В Проекта на многогодишното програмиране на Европол за периода 2019-2021 г. специално място трябва да намери темата за европейската перспектива пред страните от Западните Балкани. Европейското бъдеще на региона е от изключителна важност, за да потвърди проевроатлантическата ориентация на тези страни, защото те не са съседи на Европа, а са част от нея. Не трябва да допускаме тези страни да останат бели петна в картата на Европа, защото в против случай този вакуум може да бъде зает от други геополитически играчи. Това заявих днес пред директора на Европол Роб Уейнрайт, с когото проведохме работна среща в София. По време на разговора ни двамата дадохме изключително висока оценка за съвместната работа между България и Европол. Благодарих на колегата Уейнрайт за неговата отдаденост и висок професионализъм в работата му като ръководител на службата. На свой ред той заяви, че винаги е работил с лекота с представителите на българските служби и оцени високо техния професионализъм. С Роб Уейнрайт обсъдихме и утрешната среща на Съвместната група за парламентарно наблюдение на Европол, на която се очаква да бъдат приети процедурните правила за парламентарен контрол върху работата на Европол от страна на националните парламенти и Европейския парламент.

Днес Цветанов проведе и работна среща с председателя на Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) Клод Мораес. В срещата участва и Агустин Диаз де Мера, който също е член на ЛИБЕ.

 

"С колегите обсъдихме утрешното заседание на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол, на която се очаква да бъдат приети процедурните правила за парламентарен контрол върху работата на Европол от страна на националните парламенти и Европейския парламент. С членовете на Комисията ЛИБЕ изразихме надеждата си, че на утрешното заседание на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол ще бъде постигнат политически консенсус от страните-членки на Европейския съюз за разглеждането и формулирането на процедурните правила за парламентарен контрол на Европейска полицейска служба", заяви Цветанов.

В рамките на работната среща е станало ясно, че от деветте държави с резерви по време на последното заседание на Съвместната група в Брюксел през октомври 2017-а, този път се очаква съгласие за окончателното приемане на процедурните правила за контрол на Европол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама