Ердоган: "Африн е под пълен контрол, но това е само началото"

14:37, 18 мар 18 / Свят 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници са поели пълен контрол над центъра на град Африн, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган по-рано днес.

Поемането на Африн бе основната цел на операцията в Турция "Маслинова клонка", наземна и въздушна офанзива, стартирана на 20 януари, с цел да се отстранят кюрдите в Сирия. Високопоставен служител на сирийски кюрди обаче отрече твърдението на Турция, че Африн е „под контрол“, като каза, че борбата продължава.

Сирийската обсерватория за човешки права, базирана в Великобритания, заяви, че подкрепените от Турция Сили са поели контрола върху половината град, като все още се водят тежки боеве. Кюрдската представителка Хадия Юсеф заяви, че Силите за защита на народа не са избягали от града, но евакуират цивилни заради „кланетата“. Тя каза, че сраженията в града още продължават.
Десетки хиляди са избягали от Африн през последните дни, тъй като турските сили и съюзническите сирийски бойци са напреднали. Ердоган от своя страна заяви в изявлението си, че голям брой терористи вече са избягали.

„На 58-ия ден от започването на операция „Маслинова клонка“ завзехме Африн от терористите. Победата, която постигнахме сега на нашите граници, освобождавайки Африн от терористите, има същото значение като победата, която постигнахме преди 103 години край Чанаккале. Турското знаме свободно се развява там“, заяви турският президент.

Турската армия съобщи, че нейните сили сега проверяват града за мини и експлозиви. Армията публикува и видеоматериал, показващ войник, който държи турското знаме, и мъж, развяващ флага на сирийската опозиция на балкона на сградата на градската администрация, а на улицата е спрян танк.

Тъй като турската операция се засили, повече от 200 000 цивилни са напуснали кюрдския град с мнозинство за по-малко от три дни и десетки са били убити в района, смята сирийската обсерватория.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви, че операцията „Маслинова клонка“ не е приключила. „Тя ще завърши, когато в Африн настъпи мир и жителите започнат да живеят спокойно и без страх от терора“, каза Боздаг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама