Министър: Ислямът не е част от Германия

15:45, 16 мар 18 / Свят 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Твърдолинейният нов вътрешен министър на Германия предизвика бурни реакции, след като заяви в интервю, че „ислямът не е част от Германия".

На въпрос от вестник „Билд“ дали влиянието на мюсюлманските мигранти и търсещите убежище в най-голямата икономика на Европа означава, че ислямът вече е част от нацията, Хорст Зеехофер отговори с „не“. „Ислямът не е част от Германия. Християнството е оформяло Германия, включително и това, че неделя е почивен ден, празниците и ритуали като Великден, Петдесетница и Коледа", каза той.

"Мюсюлманите, които живеят сред нас, естествено, са част от Германия. Но това, разбира се, не означава, че ние, от фалшиво чувство на уважение, трябва да жертваме нашите традиции и обичаи", каза той.

Германската мюсюлманска общност се оценява на около 4,5 милиона членове, около 1,8 милиона от които са немски граждани. Повечето са потомци на турските така наречени "гастарбайтери", поканени в Германия през 60-те и 70-те години на миналия век.

Мюсюлманската общност отново започна да се разраства, откакто през 2015 г. пристигнаха над 1 млн. желаещи да получат убежище, които дойдоха на Стария континент от белязани от война ислямски държави като Сирия и Афганистан.

Зеехофер е лидер на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), която партия неизменно е до Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел.

През 2006 г. влиятелният консерватор Волфганг Шойбле, тогава в качеството си на вътрешен министър в първия кабинет на Меркел, каза, че ислямът е част от Германия и Европа. През 2010 г. Кристиан Вулф, тогава президент на Германия, съживи фразата, което предизвика ожесточен обществен дебат, като десните консерватори го обвиниха, че отрича юдейско-християнските корени на Германия.

Меркел стои твърдо на страната на приобщаването, многократно заявявайки, че ислямът и мюсюлманите принадлежат към Германия и убедено защитаваше позицията в момента на най-голямата вълна от бежанци.

Коментарите на Зеехофер вероятно ще покажат разделението в новата коалиция, която се събра едва след като социалдемократите с неохота се качиха на борда след месеци на политическа парализа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама