Джон Джихадиста влезе в затвора

14:55, 16 мар 18 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първата ефективна присъда за тероризъм по дело на Специализираната прокуратура е приведена в изпълнение.

На 14 март роденият в Ханой българин с австралийски паспорт Иван Захариев, известен още като Джон Терориста, е преведен в Софийския затвор, където да изтърпи наказание от 2 години и шест месеца лишаване от свобода, съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура.

Това наказание бе постановено от Апелативния специализиран наказателен съд като втора инстанция и не бе обжалвано от подсъдимия пред Върховния касационен съд. Първо той беше осъден на 4 г. затвор, но това наказание беше намалено.

Апелативните съдии приеха тезата на Специализираната прокуратура и представените от обвинението доказателства за това, че от 04.07 до 19.09.2016 г. на територията на България Захариев се е обучавал в боравене с огнестрелни оръжия, в това число с автомат „Калашников
, с цел да участва в терористични действия.

Захариев бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура с участието на служители от ДАНС, ГДБОП и СДВР. Според събраните доказателства през 2013 г. Захариев посетил Сирия с намерение да се влее в терористична групировка, но не бил приет заради липса на бойни умения. До Сирия пътувал със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция.

Поддържайки фейсбук контакт с лице с инициали „ST“ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари“. Заедно с тях бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Престоят му там обаче се оказал кратък. След завръщането му в Сидни той скоро пътува за България, където да получи бойна подготовка в местни стрелкови клубове.

Компютърно-техническа експертиза на преносимия му компютър доказа, че в него са се намирали файлове, които пропагандират „…нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното и технологично развитие“.

Открита е и информация, според която след падането на режима на Башар Асад „…могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от тирания и несправедливост…“.

Захариев редовно е посещавал сайтове със статии и видео клипове за Джабхат Ал Нусра и Ислямска държава.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама