Променя ли престоят в космоса човешката ДНК

19:20, 16 мар 18 / Любопитно 25 627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еднояйчните близнаци Скот и Марк Кели се включили в проект на НАСА, чиято цел била да изпратят един от двама близнаци в космоса, докато другият остава на Земята, след което да бъдат проведени сравнителни изследвания на братята. Целта на проекта е да се оцени влиянието на условията в космоса върху човешкото тяло и психика.

Скот прекарал 340 дни на борда на Международната космическа станция през 2015 г., като с това поставя и рекорд за най-дълъг престой в орбита. Обичайно космонавтите остават там не повече от шест месеца.

Когато се върнал обратно на Земята, той се оказал по-висок с пет сантиметра, но към момента ръстът му се е нормализирал. Скот е бил и отслабнал, а видовият състав на бактериите в червата му е бил  съвсем различен. Но най-впечатляващото е, че се е променило и нивото на експресия на 7% от гените му. Експресията отразява това дали даден ген е включен или изключен, т.е. дали изпълнява функцията си в даден момент или не и до каква степен. Всичко това не означава, че генетичният код на Скот е променен.

В изявлението на НАСА по случая пише: "...смята се, че измененията се дължат на стресовите фактори, свързани с пътуването в космоса, които може да доведат до промени в биологичните пътища на клетката". И още: "Подобни действия могат да доведат до формирането на нови молекули, като мазнини или белтъци, клетъчно разпадане, както и до включване и изключване на гени, които променят клетъчните функции."

Според НАСА измененията във физиката на Скот се дължат на понижените нива на кислород и микрогравитацията в космическата среда, в която се е намирал в продължение на толкова дълго време. Променила се е активността на гени, отговорни за формирането на костите, кислородния глад, отговорите на имунната система и "поправката" на ДНК - естествен механизъм за отстраняване на мутации, например.

Един от изследователите по проекта - Кристофър Мейсън, казва, че "тялото мисли, че трябва да се защитава" и "това е молекулярното проявление на отговора на тялото към стреса" от престоя в космоса.

Към момента по анализа на резултатите работят 200 учени от 30 държави, а НАСА ще публикува откритията по-късно тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама