Най-голямата държавна ядрена компания в Китай проявява интерес към АЕЦ "Белене"

13:40, 16 мар 18 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От средата на февруари има сериозен интерес към проекта АЕЦ "Белене" от страна най-голямата държавна ядрена компания в Китай "Си Ен Си". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол. Тя уточни, че китайската компания е депозирала писмо до Националната електрическа компания, в което заявява, че проявява интерес към този проект, предаде БНТ.

Енергийният министър информира още че през миналата седмица и Европейската инвестиционна банка също е заявила, че проявява интерес към възможността да финансира този проект. Петкова посочи, че интересът на банката е свързан и с доста условности, които са свързани с това как този проект ще бъде финансово структуриран, както и каква ще бъде възвръщаемостта и печалбата.

Теменужка Петкова допълни, че стриктно ще бъде изпълнено решението на Народното събрание от 2 март и в изискания срок ще бъдат представени на парламента различните варианти и предложения за най-рационално използване на оборудването за АЕЦ "Белене". Тя съобщи, че и депозираното писмо от страна на китайската компания ще бъде включено в предложението за решението.

"Готвим такова предложение. В министерството вече е създадена работна група. В нея са включени експерти от БЕХ, НЕК, ДП "Радиоактивни отпадъци", АЕЦ "Козлодуй" и експертите от министерството, така че да можем в рамките на срока, който парламентът определи, да направим тези предложения и на база на анализите, които ще бъдат изготвени, да се върви напред", добави Петкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама