Страните от Югоизточна Европа имат нужда от нови безвъглеродни мощности

18:50, 16 мар 18 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Страните от Югоизточна Европа трябва да строят нови базови безвъглеродни мощности, за да отговорят на екологичното законодателство на ЕС и за да си гарантират стабилни електродоставки. Това заявиха от организацията "New Nuclear Watch Europe" по време на провелата се в София конференция „Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийна политика в Югоизточна Европа“.

Увеличаването на енергоемките технологии на фона на ускореното прекратяване на използването на въглища означава, че до 10 години Югоизточна Европа може да почувства недостиг на енергийно производство. Това заяви Тим Йео, председател на организацията, по време конференцията организирана от Института за енергиен мениджмънт с подкрепата на Министерство на енергетиката и провела се в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Анализ на организацията показва несигурния баланс на енергийните пазари в Югоизточна Европа. Авторите на изследването обръщат внимание на трудните и спешни
политически предизвикателства, пред които е изправен регионът с оглед на предстоящите промени в общоевропейската енергийна политика. 

Според проучването, три неизбежни тенденции, които се развиват паралелно, ще нарушат съществуващия енергиен баланс в Югоизточна Европа, заплашвайки региона с
недостиг на електроенергия. Сред тях са увеличаващата се подкрепа на европейско ниво за ускореното прекратяване на използването на въглища след Парижкото споразумение; нарастващият с бързи темпове брой електрически автомобили и повсеместното прилагане на енергоемки технологии за обработка на данни.

На практика това означава, че електроснабдяването, което досега разчита на въглища и природен газ, ще намалее значително, докато търсенето в региона и в експортните пазари ще нарасне след повсеместното навлизане на електрическите автомобили и на енергоемките технологии като Blockchain и Internet of Things (IoT), подчерта Тим Йео. З

аконодателното въздействие от присъединяването към ЕС на страните-кандидатки от Югоизточна Европа, което се отнася специално до политиката по климата и което все още не е достатъчно заложено в дългосрочната енергийна стратегия на правителствата на тези страни, ще превърне региона от традиционен износител на енергия в търсещ стабилни електродоставки. В този контекст страните от региона трябва да заложат на строителството на нови базови безвъглеродни мощности, подчерта още Тим Йео.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама