Само десет от 163 партии са подали до момента своите финансови отчети

11:40, 16 мар 18 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две седмици преди крайния срок само 10 партии от всичките 163 регистрирани партии, които са задължени да представят отчетите си пред Сметната палата, са го направили.

Сметната палата напомня, че до 31 март 2018 г. е законовият срок, в който партиите могат да представят финансовите си отчети за 2017 г. и декларациите по образец със списъци на физическите лица, направили дарения.
 
Тъй като 31 март т.г. е в събота, последната възможност за партиите да предадат отчетите си е 2 април, съобщават от Сметната палата. Информация и образци на необходимите документи могат да се намерят в интернет страницата в раздела "Контрол-партии".
 
Отчетите трябва да се представят в Сметната палата на хартиен и електронен носител. Това задължение се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили дейността си с влязло в сила решение на Софийския градски съд.
 
Съгласно Закона за политическите партии, годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен с декларацията със списъка на дарителите, се смята за неподаден.

До 16 април Сметната палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2017 г. и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.
 
Последиците от непредставяне или непредставяне в срок на годишните финансови отчети и декларациите със списък на дарителите, са: налагане на имуществена санкция на политическата партия в размер от 5000 до 10 000 лв.; загубване правото на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители; възможност Софийският градски съд да постанови разпускане на политическата партия, когато не са представени в Сметната палата годишни финансови отчети за две последователни години, посочват от Сметната палата.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама