САЩ са имали достъп до газа "Новичок"

10:25, 16 мар 18 / Свят 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Използваният за отравяне на бивш руски агент и дъщеря му в английския град Солсбъри нервнопаралитичен газ може да е бил получен чрез САЩ, заяви руският депутат Алексей Чепа, цитиран от АП, пише БТА.

САЩ са участвали в прочистването на обект, където се е използвал
газът "Новичок" в съветско време. Газът е бил тестван в обект в узбекистанския град Нукус. САЩ и Узбекистан са се договорили за програма по прочистване на обекта през 1999 г., заяви Чепа, който е зам.-председател на комисията за външни работи в долната камара на руския парламент.

Според него това е дало възможност на САЩ да се сдобият "с технологията за изработване на този газ, а такъв достъп вероятно са имали и натовските им партньори от Великобритания".
 
Производство на "Новичок" може да е имало в
държавната британска лаборатория В Портън Даун близо до Солсбъри, заяви постоянният представител на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Александър Лукашевич, цитиран от ТАСС.

"Точно до Солсбъри се намира правителствената лаборатория за оръжия за масово поразяване в Портън Даун. И ако в Лондон са толкова уверени, че става дума за газа "Новичок", значи там разполагат с неговата формула и с негови образци, а може би и са го произвеждали. А изобретателят на газа Мирзаянов отдавна живее в САЩ, където отиде с техническата документация за това химическо вещество", каза Лукашевич на заседание на ОССЕ.

Според посланика на Русия в Холандия и руски постоянен представител в Организацията за забрана на химическите оръжия Александър Шулгин нервнопаралитичният газ "Новичок" може да е бил произвеждан извън Русия през 90-те години.
 
"Най-вероятните източници за произход на това химическо вещество са страните, където в края на 90-те години и понастоящем интензивно се изследва това вещество, например Великобритания, Словакия, Чехия и Швеция, където в средата на 90-те години западните специални служби са извели редица руски специалисти и документация", заяви Шулгин.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама