Делян Добрев: От май КЕВР ще работи с обновен състав по новите ротационни правила

10:20, 16 мар 18 / Политика 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Всички парламентарно представени партии и народни представители могат да дават предложения за членове на КЕВР. В настоящия състав нито една партия няма мнозинство – така ще бъде и при новия състав". Това каза председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев в интервю за БНР по повод на правилата за ротация на четирима от членовете на КЕВР.

Процедурата трябва да приключи в рамките на един месец. Единствената разлика в правилата е, че изборът ще се осъществява посредством жребий, който ще се проведе на 5 април. По думите му новите членове на състава на КЕВР ще могат да започнат да работят от началото на май.

Дебатът в последните два месеца е как да дадем финансова независимост на регулатора, посочи той и уточни: "Не само политическа независимост, което бе гарантирано още преди три години. Ако погледнем примерите в Европа, България е една от малкото държави, в която регулаторът се избира от Народното събрание. В повечето държави този регулатор се назначава от Министерски съвет".

Според Добрев смятаната на половината състав на регулатора няма да повлияе на разглеждането на цените на тока и подготвяните допълнителни правомощия в КЕВР и ЧЕЗ. "Големите промени, които предстоят през следващия месец в енергетиката, а именно либерализацията на пазара по цени на ВЕИ производителите и топлофикациите и когенерациите, т.е. всички тези с преференциални цени над 4 мегавата. Това не може да бъде пречка за решението от 1 юли, ако новият състав и законопроектът са факт още през май месец", уточни той.

По отношение на създадената временна анкетна комисия, която ще проверява всички факти около продажбата на ЧЕЗ, Добрев коментира: "Първо трябва да се произнесе продавачът дали е съгласен да допусне държавата в една такава сделка. /…/ Тази комисия беше създадена на пропорционален принцип и управляващата коалиция няма мнозинство в нея. Председателят е от опозицията. Ние не искаме по никакъв начин да имаме някакво ограничаващо влияние върху нея. Ще се съобразяваме изцяло с дневния ред, посочен от председателя на комисията".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама