Цачева: Неоправдани са страховете от предложените промени в НК

09:50, 16 мар 18 / Политика 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Известно ми е, че има съпротива срещу предложените от нас промени в Наказателния кодекс. Но няма пречка в Народното събрание и в правната комисия отново да се преценят тези становища. Винаги може да се предложи по-прецизно редактиране на конкретните текстове". Това заяви в сутрешния блок на NOVA правосъдният министър Цецка Цачева. 

Тя коментира предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в публичния и частния сектор. Проектът, който вече беше внесен в Народното събрание, предизвика остри реакции и опасения сред политически опоненти, юристи и граждани.

"Страховете са неоснователни. Законопроектът е предложен в изпълнение на анализа, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура", поясни Цачева.

По думите й участие в изработването на този текст са взели от експерти от всички институции, които имат отношение към прилагането и преследването на този вид правонарушения.

Тя цитира доклада, според който: "Чл. 282 от Наказателния кодекс трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества, кооперации и други подобни. Корупционните престъпления следва да се прилагат за длъжностните лица в частния сектор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции"

"Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот, от пазарните взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение на две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това умишлено деяние с пряк умисъл", категорична беше тя. 

Цачева изказа мнение за казуса с пловдивския лекар, застрелял крадец, и последвалото искане за промяна на законодателството. Според нея не е добра практика от конкретен повод да се тръгва към промяна в законите.

В този конкретен пример държавата е длъжна да реагира, но само с промяна в действащите закони не бихме постигнали голямата цел, която е домовете на гражданите да бъдат надеждно защитени”, изтъкна тя и допълни, че на първо място трябва да се вземат мерки срещу битовата престъпност.
 

Съставена е работа група към Министерството на правосъдието”, уточни тя, като допълни, че поканените представители на ВСС, главната прокуратура, "Български адвокати за правата на човека" и неправителствени организации са отказали да се включат в групата с аргумента, че сегашните закони функционират достатъчно добре. Засега представители са изпратени от ВКС и Висшия адвокатски съвет.

Относно протестите на надзирателите в затворите и исканията им за 20% увеличение на заплатите, тя коментира: "Всеки един министър може да изплаща възнаграждения в рамките на сумата, която му е фиксирана в дъжавния бюджет. Проведохме среща с финансовия министър и на синдикатите беше предложено още едно увеличение от 5%, към онези 5% от 1 януари. Това прави близо 11% увеличение. Няма възможност за повече към този момент". 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама