Зелените листни зеленчуци предпазват от диабет

16:10, 16 мар 18 / Любопитно 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Консумацията на зелени листни зеленчуци помага за контролиране на нивата на кръвната захар и за предпазване от потенциално развитие на диабет тип 2, пише вестник "Дейли експрес", позовавайки се на британски специалисти.

Диабет тип 2 се характеризира с недостатъчно производство на хормона инсулин от панкреаса, което затруднява тялото да превръща кръвната захар в енергия. Сред симптомите на заболяването са необяснима загуба на тегло, умора, жажда, чести позиви за уриниране, пише БТА.

Пациентите с диабет тип 2 са изложени на до пет пъти по-висок риск от сърдечносъдови болести, бъбречна недостатъчно и загуба на зрение.

Рискът от повишена кръвна захар може да се намали чрез избягването на определени храни като рафинирана захар и хидрогенирани мазнини и наблягането на други, например зелени листни зеленчуци - спанак, маруля, зелено зеле, листа от ряпа, кейл, манголд.

Тези зеленчуци са отличен източник на фибри и полезни вещества като магнезий и витамин А, които имат свойството да понижават кръвната захар. Те освен това са с нисък гликемичен индекс.

Според експерти от компания "Хелтспан" дневно количество зелени листни зеленчуци, равняващо се на 1,35 порции, понижава риска от развитие на диабет тип 2 с 14 процента.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама