Австрия подкрепи България за Шенген (СНИМКИ+ВИДЕО)

16:18, 15 мар 18 / Политика 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в Шенгенското пространство. Няма държава в Европа, която да е инвестирала толкова по опазването на външните граници. Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц в съвместно изявление с премиера Бойко Борисов след среща между двамата в резиденция "Бояна". 

Ще използваме нашето председателство да направим Европа по-силна, да работи повече по големите въпроси и по-малките въпроси да остави на отделните държави-членки и на регионите. На едно мнение сме, че най-сериозната област, в която трябва да работим, е сигурността, там трябва по-голяма съвместна работа, по отношение на външните граници, особено за спиране на нелегалната миграция, заяви още Курц. 

"Благодаря на България за усилията през последните години, особено на теб, приятелю, затова че с такава настойчивост се наложи да се спре мигрантската вълна до голяма степен", обърна се Курц към Борисов.

По отношение на Западните Балкани Курц каза, че е важно за всички Западните Балкани да се подкрепят по пътя им към Европа. Това е в интерес и на държавите, които са около тях, както България и Австрия, и други. 

Канцлерът на Австрия отбеляза, че 350 са фирмите от Австрия, които работят в България. „Ние сме сред най-важните инвеститори в България. Ще се радваме от вашите вещи ръце да продължим председателството по основните насоки”, заяви още Себастиан Курц, цитиран от БГНЕС. 

Благодаря за оценката, желанието да помагаш за опазване на външната граница. Всички в Европа оценяват, че не ние, а държавата България е направила така, че да имаме в момента нулев мигрантски натиск. С тези думи се обърна премиерът Борисов към канцлера Курц на пресконференцията след срещата им. Борисов подчерта, че на срещата на Юнкер-Туск-Ердоган да можем да ще може да бъде договорена и по-нататъшната охрана на границата. Темата, по която имаме разбиране - да опазим външната граница, да има спокойствие в Европа, каза Борисов. 

"Темата Шенген мисля, че е ясна – всички виждат какво сме направили, вярвам, че ще има решение", каза още българският премиер .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама